Сайт за натурално мислещи хора

Натуралия.БГ има амбицията да се превърне не само в разнообразна, полезна и удобна он-лайн платформа за дистрибуция на натурални и био сертифицирани продукти, произведени основно в България, но и в общност от натурално мислещи хора, също като нас. 

Нашето желание е сайтът да бъде място, където нашите потребители да могат да прекарат приятно времето си с чаша билков чай или ароматно кафе в ръка, като научат новостите в устойчивия и здравословен начин на живот, съветите и рецептите ни, за здравословно хранене, по-зелено ежедневие, без стрес и по-малко производство на боклук, рецептите ни за екологична кухня и инициативите на нашите партньори.

Селекция на продукти и производители

За да бъде част от нашата онлайн платформа един продукт трябва да отговаря на следните изисквания:

 • Да бъде произведен в България, от български производител или фермер, който отговаря на всички законови и регулаторни изисквания на Министрество на земеделието и храните и на Българска асоциация за безопасност на храните.
 • Да съдържа единствено натурални съставки, като преобладаващото количество от тях да са с произход от България.
 • Да бъде или био сертифициран или произведен в екологично чисти райони на страната.
 • При производството му да не се употребяват химически съставки, които не са с биологичен произход или одобрени от биосертифициращите органи.
 • Да не съдържа дори минимални количества – изкуствени подсладители, консерванти, оцветители, овкусители, нитрати, хидрогенирани мазнини или други вредни за човешкото здраве съставки.
 • Да не съдържа ГМО съставки, или да е призведен от животни, хранени с ГМО съставки.
 • Да бъде произведен при условия и хигиенни норми, отговарящи на регулационните изисквания и стандарти и добрите производствени практики.

Да застанем твърдо зад българския продукт

Ние вярваме, че нуждите на едно домакинство могат да бъдат почти изцяло покрити от продукти произведени в България. Смятаме, че българските продукти са изключително качествени, полезни и много вкусни. Затова заставаме зад българския производител и се надяваме, че тази платформа ще му даде още по-широк достъп до крайния потребител, който ще оцени неговия продукт. Като купуваме български продукти ние:

 • Осигуряваме на себе си и на семейството си чисти и здравословни продукти.
 • Запазваме традиционните български вкусове, техники на производство, сортове, породи и характерни за територията ни ценности в производството на стоки.
 • Завещаваме на децата си една по-добре работеща и устойчива икономика, основана на принципите на локалното производство.
 • Помагаме на малкия производител да запази идентичност и да не се обезличи в морето от вносни аналози.

Често българското производство се свързва задължително с по-висока пазарна стойност. Това отчасти е така, защото по-малкото фамилно или фермерско производство има повече разходи от конвенционалната индустрия в големи мащаби и при това използва много по-качествени и по-скъпи съставки. Нашите производители не добавят в продуктите си евтини заместители, подобрители, набухватели и др. вредни за здравето инградиенти. Те се ограничават в по-малки като количество производства, които по-лесно могат да бъдат контролирани като качество. Те изчакват търпеливо целия технологичен период, необходим на продуктите да придобият максимално добри вкусови качества - период на зреене на млечните продукти, период на отглеждане на животните и т.н., като не ускоряват тези процеси изкуствено. На фона на усилията, вложени в производството на всеки един от продуктите, публикувани в нашия магазин, разликата в цената с конвенционалните им аналози е пренебрежимо малка. Ако добавим и критерия качество, аргументът за цената става съвсем незначим. При внимателно планиране на поръчките и избягване на излишни покупки, факторът за по-високата стойност може да бъде напълно избегнат.

Информиран избор

Ние искаме да дадем на нашите потребители възможност за максимално информиран избор при покупката на продукти за дома и семейството си. Затова описваме детайлно всеки продукт, неговото съдържание, производител, съставки, енергийна стойност, срок на годност и всичко, което би могло да е от съществено значене за избора дали да бъде купен този продукт или не. За нас е важно хората с алергии към различни съставки, да бъдат информирани, когато в продуктите се съдържат определени алергени, за да ги избягват. Затова ви молим, преди да добавите продукт в своята потребителска кошница да проверите внимателно информацията за него като обърнете специално внимание на следното:

 • Състав - с оглед избягване на възможни съставки, които представляват алергени за вас или други хопа, които ще консумират продукта.
 • Срок на годност и условия на съхранение. Моля, да имате предвид, че поради спецификата си, част от предлаганите от нас продукти са с много кратки срокове на годност и изискват специално внимание при съхранение. Възможно е да не сте свикнали на подобни кратки срокове ако използвате конвенционални продукти. Затова молим да се съобразявате с инструкциите за всеки отделен продукт. Ако имате съмнения за влошени вкусови качества на някой от продуктите, дори да е в срок на годност ние ще го заменим или ще ви върнем парите, стига това да не е резултат от лошо съхранение от ваша страна. Повече за политиката ни на връщане или замяна на стоки можете да прочетете тук.
 • Прочетете информацията за всеки един от производителите, за да можете да изберете този, който най-много отговаря на вашите идеи и вкусове.

Ние не държим да ви продадем нещо на всяка цена. За нас е важно вашето доверие. Ние искаме да ви помогнем да намерите своя предпочитан производител и да имате максимално лесен достъп до неговите продукти. Затова опитваме всеки продукт преди да ви го предложим, посещаваме всяка ферма преди да ви я представим и задаваме всички възможни въпроси, които биха вълнували и вас, за да можем да ви отговорим на свой ред. Ние сме безкомпромисни по отношение на качеството и сме готови да чуем всяко ваше мнение, препоръка или одобрение на закупен от вас продукт. Поощряваме ви да ни пишете за всичко на e-mail адрес: hello@naturalia.bg.

За по-здрава природа

За нас е важно както здравето на всеки наш потребител, така и здравето на планетата, която ще оставим на децата си. Затова обръщаме специално внимание на опаковките на продуктите и начина на доставка на всеки от тях. За да намалим производството на боклук от всяко домакинство ние взехме решение да залагаме на по-големи разфасовки, рециклируеми опаковки и оборотен амбалаж. По тази причина ви предлагаме да участвате в нашата система за оборотни торбички от натурални материали, които да ни връщате след всяка доставка. Също така ще събираме от вас ненужния ви стъклен амбалаж, за да го връщаме на производителите за повторна употреба след стерилизация или ще предаваме за рециклиране. Ние ви окуражаваме да спазвате правилата за намаляване на обема боклук във всяко домакинство и ви помагаме за това с Нашите съвети - за по-малко боклук.